Összegyűjtöttünk néhány tippet, trükköt a Glirex teljes értékű hörcsögeledellel kapcsolatban, melyek a gazdi számára is hasznosak lehetnek, valamint segítenek kisállatunk legoptimálisabb, legegészségesebb táplálásában.

1. Ne töltsd tele a tálat!

Bár fontos, hogy egész nap a hörcsög rendelkezésére álljon némi eleség, próbáljuk meg betartani a napi adagot, máskülönben nem fogja az egészet megenni, legfeljebb csak elraktározni. A teli tálból vagy raktárból válogatni fog, ösztönösen először a magas energiatartalmú falatokat eszi meg, a többit későbbre hagyja, de mivel később újra megtöltődik a tálja, a kevésbé szimpatikus falatokhoz sosem kell nyúlnia. Ezáltal nem fog minden szükséges tápanyag bejutni a szervezetébe, ráadásul nagy eséllyel erőteljes hízásnak indul, nem beszélve a sok megmaradt eleségről, a pazarlásról.

Általánosságban egy törpehörcsög napi adagja méretétől függően 4-8 gramm, egy aranyhörcsögé pedig 8-15 gramm. Ez az az adag, amit többnyire elfogyasztanak 24 óra alatt, ha mellette már csak egy kevés zöldségfélét és ivóvizet kapnak. Kiindulni a kisebb mennyiségből javasolt. Az ember számára ez roppant kevésnek tűnhet, ám gondoljunk csak bele, mekkora egy hörcsög, arányosítsunk! Ennyivel bőven jól lakik és minimálisan még raktározni is tud - utóbbi főként ösztönei, nyugalma miatt fontos. A cél az, hogy eltaláljuk azt a mennyiséget, amennyit kedvenceünk egy nap leforgása alatt szinte teljesen elfogyaszt, s csupán néhány szemet hagy meg vagy raktároz el. 

2. Hűtve tárold az eleséget!

Bár a hörcsögeleség nem romlandó, de vonzza a molylepkét, gabonazsizsiket és más hasonló gabonakedvelő rovarokat - különösen a teljes mértékben kezeletlen, vegyszerektől, rovarölő gázoktól mentes magkeverékek, mint amilyen a Glirex eledel is - ezért érdemes hűtőben vagy fagyasztóban tárolni, hiszen oda nem juthatnak be a kártevők, de ha mégis, illetve ha esetleg már megtalálható akár pete formában az eledelben, a fagyasztás során elpusztul és nem okozhat további károkat.

Különösképp nyáron, illetve a tavasztól őszig tartó melegebb időszakban nincs biztonságban a szobahőmérsékleten tárolt eleség. A legtöbb jól záródó tárolóedénybe (pl. fűszertartó, befőttesüveg) is képesek bepréselni magukat, vagy legalább a petéiket, melyek később az eledelben kikelnek. A légmentesen záródó tasakokba, zacskóba is könnyedén berágják magukat.

Az eledel állaga, szerkezete a fagyasztás során nem változik, nem fagy meg, nem áll össze, pontosan ugyanolyan lesz, mint előtte volt, csak némiképp hidegebb, de nem fagyos - ennek oka, hogy teljesen száraz, szárazanyagtartalma 90% körül mozog - tehát adható hörcsögünknek akár közvetlen a fagyasztóból is.

3. Keverd meg!

A mageleség nem homogén, vannak benne egészen apró és egészen nagy magvak is, valamint zöldségfélék, gyógynövények, állati fehérjék. Az apróbb és nehezebb komponensek pusztán a tárolás során is alulra fognak kúszni a nagyobb alkotóelemek által egymás között hagyott kis réseken keresztül, a könnyebbek felülre szortírozodónak. Ha mindig csak a legtetejéről veszel, akkor hörcsögöd eleinte javarészt csak a könnyebb, nagyobb szemű összetevőkhöz fog hozzájutni, az eledel végefelé járva pedig már csak az apróbbakhoz. Az egységes és változatos táplálékbevitelhez etetés előtt keverd össze az eleséget!

4. A napi adag nem fix!

Alapvetően - ahogy fentebb írtuk - az ideális napi adag annyi, amennyit kedvenceünk körülbelül 24 óra alatt szinte teljesen elfogyaszt. Ez a legtöbb esetben törpehörcsögöknél mérettől függően 4-8 gramm között van, aranyhörcsögöknél pedig 8-15 gramm között. Ám ha sikerül eltalálnuk, beállítanunk ezt a mennyiséget, akkor sem biztos, hogy a jövőben is minden nap pontosan ugyanennyi lesz az optimálsi adag!

A pontos adaoglást befolyásolja ugyanis többek között az is, hogy az adott napon mennyi egyéb ennivalót adunk hörcsögünknek és hogy egészen pontosan mit. Ha minden nap kedveskedünk egy pár szem szotyival, tökmaggal, mogyoróval vagy bármilyen nassolnivalóval, snackkel, illetve ha van bent a kisállatnál bármi egyéb, ami ehető, például szálas, magvas növények, mint a cirok vagy a fürtös köles, esetleg ehető alagút, rágható rúd és hasonlók, akkor ezeket is hozzá kell számolni a napi táplálékbevitekhez. Ráadásul az sem mindegy, milyen zöldségfélét kap ezek mellett, hiszen egy karika sárgarépa háromszor annyi energia, mint egy karika uborka. Azt se felejtsük el, hogy egyetlen élő lisztkukac is teli van zsírral a fehérje mellett, nem beszélve egy darabka sajtról vagy tejfölről! 
Továbbá hozzánk hasonlóan meleg időben általában hörcsögeink sem kívánnak annyit ennyi, pillanatnyi kedvük, állapotuk is nagyban befolyásolja napi fogyasztásukat.

A megadott napi adag tehát csak egy támpont, minden gazdinak magának kell a hörcsögére és etetési szokásaira szabva kialakítani a megfelelő adagolást! Ha mindig egy fix mennyiséget adunk és nem vesszük figyelembe a nap mint nap adott egyéb táplálékokat, akkor ugyanaz lép érvénybe, mint az első pontban: túl sok eleség halmozódik fel, a hörcsög válogat és nem kap meg minden szükséges tápanyagot, valamint nagy eséllyel elhízik.

5. Ne válts hirtelen eleséget!

Bár a hörcsögök emésztőrendszere általában nem olyan érzékeny, mint sok más rágcsálóé, azért igen könnyen felboríthatjuk a bélflórájukat azzal, ha hirtelen, egyik napról a másikra, leváltjuk a már megszokott főeleséget. Ha át akarunk térni egy újfajta eledelre, akkor fokozatosan tegyük, eleinte a régivel keverve, napról napra egyre többet hozzáadva az újból, míg végül a régit teljesen elhagyjuk!

Ugyancsak ügyeljünk a fokozatosságra akkor is, ha új táplálékot vezetünk be az étrendbe, amit korábban kedvencünk még nem evett, legyen szó akár valamilyen zöldségről vagy fehérjéről, eleinte mindig csak aprócska mennyiséget adjunk belőle! Ha nem okoz problémát a következő napokban, mértéket tartva növelhető az adag.

Ezátlal elkerülhetők az akár életveszélyes emésztőrendszeri problémák, ráadásul növeljük az esélyét az új eledel elfogadásának - sok hörcsög nehezen barátkozik meg az új ízekkel, ha már bizonyosakhoz hozzászokott.

6. Szórd el az eleséget az alomban!

Ha már beállt a napi adag, nem feltétlen kell az eleséget egy tálban kisállatunk orra elé tolni. Ha elszórjuk az eledelt az alomban, kedvencünknek meg kell dolgoznia minden falatért, meg kell keresnie, felkutatnia, ki kell szaglásznia, kikotornia - akárcsak a vadonban. Ezzel elfoglaltságot nyújtunk számukra és a lustább egyedeket is mozgásra bírhatjuk.

7. Ne dobd ki a maradékot!

Minden hörcsög külön egyéniség, amit az is mutat, hogy más és más az ízlésük, az egyik ezeket a magokat szereti, a másik azokat, az egyik él-hal a lisztkukacért, a másik félredobja, az egyik elsők között fogyasztja el a virágszirmokat, a másik akkor sem enné meg, ha éhenpusztulna. Minden hörcsög esetében és minden eledelben akad egy-két olyan komponens, amit nem hajlandó megenni és a tálban hagy, akkor is, ha megfelelő az adagolás - normál esetben ez nem több 1-3 összetevőnél. Ezeket a magokat és alkotóelemeket lehetőleg ne dobjuk ki! A magvakat - amelyek erre alkalmasak - érdemes kicsíráztatni. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy tálkába teszünk kókuszrostot, földet vagy akár csak vattát, beleszórjuk a megmaradt magokat, napfényes helyre tesszük, és rendszeresen öntözzük, nem hagyjuk kiszáradni. Pár nap múlva el is kezd nőni a csíra, amit odaadhatunk hörcsögünknek apró zöld résszel magostul, vagy akár megvárhatjuk, míg a zöldje magasra nő, és levágva csak azt kínáljuk. A legtöbb hörcsög megeszi azon magok magcsíráját vagy csírafüvét is, amiket amúgy nem szeret.

Egy másik lehetőség, hogy gyűjtögetjük az eledel maradékát, és télen kiszórjuk egy madáretetőbe. Mennyivel jobb célt szolgál így, mint a kuka alján, nemde? smiley