Tudtátok, hogy egyes hörcsögök képesek hófehér téli bundára váltani, vagy legalább speciális fazonú télikabátot ölteni?

A vadonban a dzsungáriai törpehörcsögök nem alszanak téli álmot - legfeljebb rövidebb időszakokra torpor állapotba kerülnek, melyről előző bejegyzésünkben beszéltünk - ezért a téli időszakban teljes hófehér bundára váltanak, hogy így beleolvadjanak a havas tájba, és ne legyenek túl feltűnő prédák.
A rejtőszín mellett a téli bunda további fontos tulajdonsága, hogy vastagabb, erősebb szőszálak alkotják, így a hideg ellen is nagyobb védelmet nyújt.


No de mi van a fogságban tartott kedvenceinkkel?

Házikedvencként tartott dzsungáriai törpehörcsögeink bundája is kifehéredhet részben vagy egészben. Nem mindegyiknek, nem minden télen, és nem egyformán. Lehetnek csak foltok, sok vagy kevés, de lehet az egész hörcsög is hófehér.

Mitől függ?

Magyarországon jelenleg a dzsungáriai törpehörcsög néven futó hörcsögök szinte mindegyike hibrid. Ezt azt jelenti, hogy felmenőiket valamikor campbell törpehörcsögökkel keresztezték, nem tisztavérű dzsungáriaiak.
A dzsungáriaiakkal ellentétben a campbell törpehörcsög a vadonban nem vált színt télen.
Ennek okán pedig az itthoni dzsungáriai törpehörcsögök, azaz a hibridek, sem feltétlenül váltanak fehér bundára. Attól függően, éppen hogyan fogta ki az adott egyed a dzsungáriai és a campbell géneket, lehet csupán foltokban fehér, lehet teljesen hófehér, de az is lehet, hogy egyáltalán nem változik a szőrzet színe.

Gyakori, hogy ha egy egyed genetikailag hajlamos is a színváltásra, csupán az első telén fehéredik ki, a másodikon és azt követőeken pedig alig vagy egyáltalán nem. Ennek pontos oka azonban még vitatott, egyik feltevés, kutatás sem nyert bizonyítékot.
Elképzelhetőnek tartják, hogy azért van ez így, mert a vadonban zsákmányállat lévén általában 1 évet sem élnek, így a színváltásra sincs szükség többször életük során. Néhány feltevés szerint a jó kondícióval van összefüggésben, és csak azok az egyedek tudnak többedik telükön is fehér bundát ölteni, amelyek fiatalok és kellőképp életerősek; például gyakoriabb az ősszel született egyedeknél, hiszen ők a második telükön is csak alig múltak egy évesek. Mások szerint mindez csupán véleteln.

Mindenesetre akár a vadonban, akár fogságban fehéredik ki a hörcsögbunda, a tavasz közeledtével visszavált eredeti színére.

Honnan tudják fogságban is, mikor jön a tél?

A legtöbben azt gondolnánk, a hőmérséklettel áll összefüggésben a bundaváltás, azonban ez nem így van. Sem a vadonban, sem fogságban nem a hideget érzik, s nem is tudatos a tél közeledte. Mindkét esetben a fény változása idézi elő a téli bundavátlást. A télhez közeledve ugyanis egyre rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, tehát egyre kevesebb fény ér bennünket. S hacsak nem égetjük egész nap a lámpát, otthonunkban is kevesebb a fény, kevesebbet süt be a nap az ablakon, tehát fogságban tartott hörcsögeink is érzékelik a fényváltozást. A nappalok rövidülésével bundájuk egyre fehérebbé válik.

S ebből következik, hogy bizony a fénnyel beleszólhatunk a színváltásba. Az ugyanis nem számít hörcsögeinknek szőrzetváltás szempontjából, hogy természetes vagy mesterséges a fény, csak a fény színe és mennyisége számít. Ha kisállatunk télen is elegendő - legalább 8-10 órányi - fehér fényhez jut, nem következik be a bundaváltás. Ha azonban bármely évszakban körülbelül 8 óránál kevesebb fehér fény éri, megkezdődik a szőzet cserélődése.
Ennélfogva akkor sem kell meglepődnünk, ha épp tavasszal vagy nyáron fedezünk fel fehér foltokat kedvencünkön, vagy akár teljesen lecseréli bundáját téliesebbre. Nem ő bolondult meg, ez csupán annak a jele, hogy lakhelyén rendellenesek a fényviszonyok, túl kevés fényhez jut.

A genetika mellett tehát a fénynek van még főszerepe a bundaváltás befolyásolásában. Mivel otthonunkat ritkán borítja télen huzamosabb ideig teljes sötétség - hiszen hazaérve általában felkapcsoljuk a villanyokat - ezért ritka, hogy egy fogságban tartott hörcsög teljesen hófehér téli bundát öltsön. Többnyire csak foltokban jelentkezik a fehér szőzet, arányosan a sötét és világos órák számával.

A megfelelő alkalom a diétára!

Míg nálunk, embereknél, az ünnepek és azzal járó lakomák lezajlása után javasolt inkább diétába fogni, a hibridek esetében a tél kezdete, illetve a bundaváltás kezdete a legjobb időpont erre. Ekkor ugyanis megváltozik az anyagcsere, alacsonyabb a testhőmérséklet, kevesebb energiát használnak fel, így kevesebb ennivalóra van szükségük, elkezdik felélni zsírtartalékaikat, s fogyásnak indulnak. Testsúlyuknak akár 25-30%-át is elveszíthetik!

Amennyiben tehát télen, s elsősorban a bundaváltással egyidejűleg fogyást tapasztalunk, ne ijedjünk meg! Teljesen normális lehet, ahogyan az inaktivitás és kisebb étvágy is.
Mindenesetre, mivel sok más probléma, betegség is okozhat ilyen tüneteket, ha nagymértékű fogyást és viselkedésváltozást tapasztalunk, mindenképpen érdemes hozzáértő állatorvoshoz fordulni, és tisztázni az okokat, de nagyobb eséllyel megnyugtató válaszra számíthatunk!

Erősen túlsúlyos, illetve cukorbeteg állatok esetében - szakorvossal egyeztetve - érdemes lehet évszaktól függetlenül is kiváltani ezt az állapotot. A megváltozott testi folyamatok, illetve a megváltozott hormonanyagcsere miatt könnyebben és gyorsabban fogynak, a testsúly normalizásálával pedig számos egészségügyi probléma kockázatát csökkenthetjük.

Plusz egy érdekesség!

A megváltozott hormonháztartás, a hormonális anyagcsere változás okán ebben a téli időszakban a hímek többnyire terméketlenek, nem képesek az utódnemzésre. Ez az oka, hogy a téli időszakban jelentősen kevesebb az alom, kevesebb dzsungáriai/hibrid törpehörcsög születik.

Nem minden az, aminek látszik!

Amennyiben a téli időszakban veszünk magunkhoz hörcsögöt, gondoljunk arra, hogy amennyiben dzsungáriai vagy hibrid törpehörcsögről van szó, nem biztos, hogy az eredeti színét látjuk éppen!
Sajnos előfordul, hogy valaki kizárólag szín alapján választ kiskedvencet, s csalódik, mikor a gyönyörű tarka-barka, fehér foltos állat tavasszal például egyhangú feketére vált, és élete végéig úgy is marad.