A szénapellet körül mindig sok kérdés forog, most ezeket szeretnénk tisztázni, és egy kis útmutatót adni hozzájuk.

Normál esetben a szénapellet 100%-ban szénát tartalmaz, ami mint tudjuk, fűevő kisállataink - nyulak, tengerimalacok, csincsillák, deguk - fő táplálékát jelenti. 
Joggal merül fel tehát a kérdés sokakban:

Adható táp helyett?

A válasz: nem! Valójában ugyanis nem a széna, hanem a friss fűfélék jelentenék kisállataink fő táplálékát. A fű és a széna pedig közelsem ugyanaz. A fű víztartalma 80-90%, míg a szénáé úgy 10%. A fű szárítása során a tápanyagok bő 80%-a elvész. A szénában tehát alig marad vitamin, s a fűevő kedvenceink számára különösen fontos bétakarotin, C-, D- és E-vitamintartalma szinte a nullával egyenlő, valamint a zsírsavak, antioxidánsok is eltűnnek. Emiatt van, hogy míg például egy nyuszi csak friss fűféléken, leveleken, rétek palettáin élve egészségesen, hosszú életet élhet, csak szénán tartva előbb-utóbb megbetegedik és elpusztul. Mind a szálas széna mind a szénapellet mellett tehát pótolnunk kell a vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat - ezt tesszük táp formájában.

Adható teljes mértékben a széna helyett is?

A válasz igen is meg nem is.

A megfelelő pelletálási eljárással a szénapellet megőrzi az ásávnyi anyagok és vitaminok viszonylag magas szintjét, és bár a rostszálakban az aprítás, tömörítés miatt valamennyi roncsolódás elkerülhetetlen, a szénapellet rosttartalma a szálas szénáéhoz hasonló marad. Ennek ellenére a szálas szénát jól evő, egészséges kisállatoknak nem javasoljuk a széna szénapellettel való pótlását.

Miért?

Fűevő kisállataink természetes körülmények között a nap nagy részét legeléssel töltik. A fűevőgazdik biztosan ismerik a bogyógyár érzést; kedvenceink szinte folyamatosan esznek, s ami bemegy, szinte azzal a lendülettel ki is jön... gyomruk hamar kiürül. Emésztőrendszerük ugyanis arra épült, hogy a szálas takarmány folyamatosan haladjon át rajtuk, s a rostokat energiaforrássá alakítsa át. A szálas szénázással hosszú órákat töltenek, miközben folyamatosan rágcsálnak, nézelődnek, kiválogatják és tépkedik a szénaszálakat, s ez amellett, hogy egészséges, remek elfoglaltságot is nyújt, nem unatkoznak.

1 kg szénapellet körülbelül 1 kg szálas szénának felel meg, azonban míg 1 kg szálas széna egy hatalmas kupac, ami méretét tekintve kisállatunk többszöröse, 1 kg szénapellet alig néhány maréknyi tömör anyag. A szénapelletet kisállataink sokkal gyorsabban elfogyasztják, s közben általában csak az evésre koncentrálnak, gyakran habzsolják, nem tölti ki idejüket, nem adataik meg a válogatás élménye sem.

A szálas széna tehát jobb választásnak bizonyul a mindennapi táplálék fő elemeként.

Mikor váltható ki mégis a széna szénapellettel?

Bizonyos esetekben javasolt lehet a széna részben vagy egészben való kiváltása szénapellettel. Ilyen eset lehet többek között:

  • Fog- vagy szájüregi probléma
    Előfordul, hogy kisállatunk fogazata problémás vagy hiányos, esetleg egyéb szájüregi gondok miatt nem tudja a kemény szénaszálakat elrágcsálni. A szénapellet azonban feloldható vízben, pépként pedig problémás kiskedvencünk is el tudja fogyasztani.
  • Betegség, gyengeség, idős kor, étvágytalanság
    Bármilyen okból kifolyó gyengeség, étvágytalanság esetén is kiváltható a szálas széna egy része (vagy akár egésze) szénapellettel. A szénapelletet ugyanis számos kisállat jobban szereti a szálas szénánál, szívesebben fogyasztja még akkor is, ha kedvtelen, valamint legyengült szervezet esetén fontos, hogy kevesebb erőfeszítést igényel, illetve kevesebbel is ugyanaz a mértékű tápanyag juttatható be szervezetébe. Szükség esetén ekkor is beáztatható a szénapellet, pépként beteg kiskedvenceink könnyebben fogyasztják, sőt, adott esetben fecskendővel kényszeretethető.
  • Húgyúti problémák, vese- és hólyagkő, -homok vagy hajlam
    Rendkívül gyakori sajnos az ásványok kiválasztószervekben való lerakódása, ami a száraz étrendre vezethető vissza. Ahogy fentebb is írtuk, kisállataink természetes étrendjének 80-90%-a víz, míg fogságban az általános elterjedt széna és táp étrend mellett alig 10% takarmányuk víztartalma. S bár normál esetben 0-24 órában rendelkezésükre áll friss ivóvíz, ivással a kellő vízmennyiséget nem képesek pótolni. Ezért érdemes lehet ilyenkor a szálas széna egy részét vízben feloldott szénapellettel pótolni - így ugyanis a szénaevés közben is folyadékot vesznek magukhoz.
  • Allergia
    Ritka, de mégis előfordul, hogy fűevő kedvencünknek extrém erős allergiája van, és még a legjobb minőségű (pormentes) szálas széna is irritációt okoz nála. Ekkor legalább részben kiváltható a szálas széna szénapellettel, ugyanis a pellet jelentősen kevésbé allergizál.
  • Válogatás, elutasítás
    Néhány extrém válogatós kisállat szinte semelyik szálas szénát nem hajlandó megenni vagy csak túl csekély mennyiségben. Ekkor célszerű lehet szénafogyasztását kiegészíteni szénapellettel, hogy növeljük a szénabevitelt (amellett, hogy további szénafajtákat próbálgatunk, hátha megleljük a számára is elfogadhatót).

Hogyan etessük egészséges kisállatainkkal?

Egészséges, jól szálas szénázó kedvenceink számára a szénapelletet elsősorban nassolnivaló jelleggel érdemes adni. Bár valójában nem nasikategória, hisz egészséges, nem hizlaló, és fő táplálékukat képzi, de pont ezért remek jutalomfalat: úgy kényeztethetjük vele kedvencünket, hogy a legkevésbé sem ártunk egészségének! S ha csak kis mennyiségben kap belőle, ő maga is elhiszi, hogy ez valóban nasi!

A szénapellet-jutalomfalat további előnye, hogy baj esetén, amikor kedvtelen, étvágytalan, s tán kényszeretetni is kell, vélhetően nagyobb kedvvel fogja elfogadni a már ismert "nasiszénát", mint az egyszerű, mindennapi szálas szénát, vagy egy számára ismeretlen tápszert.

Továbbá - ellenben sok nassolnivalóval - az sem baj, ha a gazdi túlzásba esik, a bociszemektől és szimatoló nózitól ellágyul a szíve, és túl sok nasit ad - a tiszta szénapelletnasit ugyanis nem igen lehet túlzásba vinni, ha napi szinten etetjük, azzal sem ártunk kisállatunknak.

Melyik szénapelletet válasszuk?

  • Glirex Hay - Szénapellet (laza szerkezetű réti széna)
    Ez egy általános réti széna, számos mezei növényt, fűfélét, gyom- és gyógynövényt tartalmaz, legmagasabb arányban perjeféléket. Bármely fűevő kisállat számára kedvező, alapvető takarmány, nem igényel különösebb odafigyelést az etetése. Egészséges vagy beteg, problémás állatoknak egyaránt megfelelő. Nagyobb pelletméretű, szerkezete laza, törhető, könnyebben morzsolódik, könnyebben rágható, könnyebben feláztatható.
  • Glirex Hay - Szénapellet (tömör szerkezetű réti széna)
    Az előbbihez rendkívül hasonló, általános réti széna, számos mezei növényt, fűfélét, gyom- és gyógynövényt tartalmaz, legmagasabb arányban perjeféléket. Előbbinél valamivel magasabb nedvességtartalmú. Bármely fűevő kisállat számára kedvező, alapvető takarmány, nem igényel különösebb odafigyelést az etetése. Egészséges vagy beteg, problémás állatoknak egyaránt megfelelő. Nagyobb pelletméretű, szerkezete tömör, nehezen törhető, nem morzsolódik, rágásigényesebb, hosszabb időre leköti kedvencünket. Vízben feláztatható.
  • Glirex Hay - Szénapellet (réti széna plusz)
    Előbbiekhez hasonló réti széna, azonban azokhoz mérten változatosabb, minimum 60 fűfélét, gyom- és gyógynövényt tartalmaz, általánosságban 100-150 különféle növényfajt, ennél fogva sok kisállat jobban kedveli. Többségében perjeféléket tartalmaz. Bármely fűevő kisállat számára kedvező, alapvető takarmány, nem igényel különösebb odafigyelést az etetése. Egészséges vagy beteg, problémás állatoknak egyaránt megfelelő. Tömörségét tekintve az előbbi kettő pellet között van, de talán inkább a laza szerkezet felé hajlik. Nagyobb pelletméretű, szerkezete viszonylag laza, törhető, könnyebben rágható, könnyebben feláztatható.
  • Glirex Hay - Szénapellet (réti széna vital)
    Ez a pellet 50%-ban pillangósokat tartalmaz, 50%-ban pedig perjeféléket, illetve egyéb gyom- és gyógynövényeket. Magas pillangósvirágú arányával különösen ízletes, a legtöbb kisállat kedvenc szénapellete. Nagy mennyiségben tartalmaz azonban kalciumot, foszfort, fehérjéket, melyek bár rendkívül fontosak a szervezet számára, túlzott bevitelük káros lehet. Emiatt kisállatunk egészségi állapotától és alapétrendjétől függően a vital pellet elsősorban csupán nassolnivalóként javasolt, szénapótlásra nem alkalmas! Kalciumhiányos állatoknak nagyobb mennyiségű fogyasztása is ajánlott lehet. Vese- illetve húgyúti problémákkal küzdő vagy arra hajlamos állatoknak viszont egyáltalán nem javasolt! Közepes pelletméretű, szerkezete a tömör és laza szénapellet között van, de inkább a tömör felé hajlik. Törhető, vízben feláztatható.
  • Glirex Hay - Szénapellet (timothy)
    100%-ban zsenge, zöld, hosszú szálú mezei komócsinból (timothy) készült, mely amellett, hogy egy roppant ízletes fűféle, szuper tulajdonságokkal bír: rendkívül magas a rosttartalma, ám alacsony a fehérjetartalma, kalcium-foszfor aránya pedig kiegyensúlyozott. Az egyik legkiválóbb, legegészségesebb fűféle, bármely fűevő kisállat számára kedvező, alapvető takarmány, nem igényel különösebb odafigyelést az etetése. Egészséges vagy beteg, problémás állatoknak egyaránt megfelelő. Teljes szénapótlásra azonban egyhangúsága miatt nem alkalmas, ez esetben érdemes másfajta szénapellettel keverve adni! Szerkezete a vital pellethez hasonló, közepesen tömör, törhető, közepes pelletméretű. Vízben feláztatható.
  • Glirex Hay - Szénapellet (gyógynövénymező)
    Az elsőkhöz hasonló réti széna, de azokhoz mérten magasabb arányban tartalmaz gyógynövényeket. Nem összekeverendő azonban a gyógynövénypelletekkel! Elsősorban perjefélékből áll, változatos, minimum 50 fűfélét, gyom- és gyógynövényt tartalmaz, általánosságban 80-120 különféle növényfajt, ennél fogva sok kisállat jobban kedveli az alap szénapelleteknél. Bármely fűevő kisállat számára kedvező, alapvető takarmány, nem igényel különösebb odafigyelést az etetése. Egészséges vagy beteg, problémás állatoknak egyaránt megfelelő. Kisebb pelletméretű, szerkezete közepesen tömör. Vízben áztatható.
  • Glirex Hay - Széna és alma pellet
    Nem tisztán szénapellet: 80% réti szénát és 20% almát tartalmaz. Ennél fogva elsősorban csak nassolnivalóként ajánlott - annak azonban rendkívül ízletes, s jóval egészségesebb, mint önmagában a gyümölcs etetése, valamint növeli a szénabevitelt. Egészséges vagy beteg, problémás állatoknak egyaránt adható. Különösen hasznos lehet étvágytalanság esetén. Szénapótlásra azonban nem alkalmas! Kisebb pelletméretű, szerkezete közepesen tömör. Vízben áztatható.
  • Glirex Hay - Széna és banán pellet
    Nem tisztán szénapellet: 80% réti szénát és 20% banánt tartalmaz. Ennél fogva elsősorban csak nassolnivalóként ajánlott - annak azonban rendkívül ízletes, s jóval egészségesebb, mint önmagában a gyümölcs etetése, valamint növeli a szénabevitelt. Egészséges vagy beteg, problémás állatoknak egyaránt adható. Különösen hasznos lehet étvágytalanság esetén. Szénapótlásra azonban nem alkalmas! Kisebb pelletméretű, szerkezete közepesen tömör. Vízben áztatható.
  • Glirex Hay - Széna és sárgarépa pellet
    Nem tisztán szénapellet: 80% réti szénát és 20% sárgarépát tartalmaz. Ennél fogva elsősorban csak nassolnivalóként ajánlott - annak azonban rendkívül ízletes, s jóval egészségesebb, mint önmagában a sárgarépa etetése, valamint növeli a szénabevitelt. Egészséges vagy beteg, problémás állatoknak egyaránt adható. Különösen hasznos lehet étvágytalanság esetén. Szénapótlásra azonban nem alkalmas! Kisebb pelletméretű, szerkezete közepesen tömör. Vízben áztatható.

Javaslatunk, hogy többféle szénapellettel kedveskedjünk vagy etessünk, váltogassuk őket, hogy kisállatunk egyiket se unja meg, minden alkalom izgalmas legyen számára, s különösen ha netán baj adódik, akkor is örömmel fogyassza!