Bár a legtöbb zsákmányállat - ahogyan azt a rájuk jellemző nagy gombszemekből sejteni is lehet - látása kiváló, a hörcsögöké rettentő pocsék, már-már vakoknak nevezhetők.
Ennek oka egész egyszerűen az, hogy természetes élőhelyükön nem sok szükség van a látószervükre, hiszen a nap nagy részét a földalatti járataikban töltik, csak éjszaka merészkednek ki rövidebb időközökre.
Cserébe azonban szaglásuk és hallásuk kiemelkedő, ezek, valamint a bajszuk segítségével, tökéletesen tájékozódnak és hamar észreveszik a veszélyt.

Azt felmérni, hogy egészen pontosan mit és hogyan látnak, nem egyszerű feladat, de a legfrissebb kutatások szerint a hörcsögök értékelhető látótávoslága körülbelül 15 cm, és erre a rövid távra sem látnak túl élesen, inkább csak az alakzatokat, fényeket és mozgásokat érzékelik.
Az ember képes a szemlencse görbületének megváltoztatására, ezáltal tudunk a különböző távolságban levő tárgyakra fókuszálni. Ezzel szemben a hörcsög szemlencséje merev, egyáltalán nem képes a fókuszálásra.

Mind az emberek, mind az állatok esetében a retinában található idegvégződések kétfélék lehetnek. Vannak pálcikák, amelyek nagyon érzékenyek a fényre, de nem fogják fel a színt, és vannak csapok, amelyek nem olyan érzékenyek a fényre, de segítségükkel tudjuk megkülönböztetni a színeket. Alapvetően háromféle csapot különböztetünk meg aszerint, hogy mely színekre, hullámhosszra a legérzékenyebb, így vannak kék, zöld és vörös csapok. A legtöbb emlős - köztük a hörcsögök - esetében a vörös hiányzik.
Sokáig úgy tartották, hogy a hörcsögök látása monokróm, tehát mindent egyszínűnek látnak, azonban a lefrisebb eredmények szerint a kék és zöld ingerekre válaszreakciót adnak, így valószínűleg ők is képesek ezen színek érzékelésére. Mondhatni, az ő világuk kékeszöld.
A legtöbb éjjeli állat szeme, így a hörcsögé is, a szokványosnál több pálcikával rendelkezik, ezért a fényekre érzékenyebben reagálnak. A pálcikák számával magyarázható az is, hogy szürkületben és sötétben valamivel jobb a látásuk, míg erősebb fényben tulajdonképpen teljesen vakok.

A fotó azt mutatja meg, hogy normál, nem erős fényben, feltételezhetően hogyan lát be egy hörcsög egy rövid (kb. 40 cm-ig terjedő) távot.

Mindezekből levonhatjuk azt a következtetést, hogy lehetőleg mindig lassan közelítsünk hörcsögünk felé, hiszen csak az utolsó pillanatban látja, hogy valami felé tart. Ha gyorsan közeledünk és nincs ideje alaposabban kiszagolni, mi is közeledik hozzá, megijedhet és joggal meg is haraphat. Emellett ekrüljük az erős fényeket, például a vaku használatát közvetlen közelükben.