Alomporosság tesztre fel! 

Alomválasztáskor sok szempontot kell figyelembe vennünk, s a nedv- és szagszívó képesség mellett a porosságot tartjuk a legfontosabb tényezőnek, hiszen az alom minimalizált portartalma nagyban hozzájárul a saját magunk és kisállatunk egészségének megőrzéséhez is.

Néhány kiskedvencnek (pl. egerek, patkányok) különösen érzékenyek a légzőszerveik, de a többi állattnál is gyakran okoz szem-, bőr- és légúti irritációt a por. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a tüsszögés, orr-és szemváladékozás, valamint ezek gyulladása, viszketés, bőrpír, szőrhullás. Hosszabb távon súlyos problémákhoz vezethet a poros környezet, s nem csak kisállatunkra lehet veszélyes, de ránk, gazdikra is.

A porteszt egy otthon is könnyedén elvégezhető kísérlet: egy sötét, tiszta, alaposan elmosott és szárazra törölt műanyag felületre szórjunk egy marék almot, majd öntsük le róla. A törölgetéstől statikusan feltöltődött műanyag felületen megtapad, és jól láthatóvá válik a por.

100%-ban pormentes alom nem létezik, de nagy eltérések lehetnek az egyes alomtípusok között. Fontos, hogy - különösen az érzékenyebb kisállatok esetében - a porosságot is figyelembe véve válasszunk.
Nem mindegy az sem, hogy maga a porszem mekkora mértű, hiszen az apró szemeket kedvenceink könnyebben belélegzik, míg a nagy szemek általában leülepszenek és ritkábban kerülnek a légutakba.

Portesztünkből kiderül, hogy a legnagyobb portartalommal bíró alomtípus a faforgács, még úgy is, hogy a Glirex NatureBedding - Faforgács sokszorosan portalanított, és az általános faforgácsok között kimondottan alacsony portartalommal bír. Ezt követi a szalmaalom, majd utána körülbelül hasonló, minimális porosságú a kender- és lenalom, végül elhanyagolhatú portartalmú a papír-, nyárfa-, csutka- és fapellet alom.

Fontos megemlítenünk még azt is, hogy bár alapjaiba véve az egyes alomtípusokon belül a különféle márkák ugyanazon termékei hasonlóak, de bőven akad köztük különbség is. Nem minden faforgács vagy nem minden lenalom egyforma. Az egyes márkák között mindig akadnak kisebb-nagyobb eltérések. A fenti kísérlet eredményei tehát csak a Glirex NatureBedding termékekre vonatkoznak irányadóan, habár nagy eséllyel hasonló eredményekre lehet számítani más márkák esetében is.

Nézd meg alomkínálattunkat ide kattintva!