Fagyassz le!
A legtöbb termékünket érdemes felbontás előtt lefagyasztani néhány napra!
Miért van erre szükség?
A különféle eledeleket, kiegészítő takarmányokat általában nem csak a termesztéskor, de a tárolás során is vegyszerekkel kezelik, illetve a csomagoláskor rovarölő gázokat juttatnak a tasakokba, így védve azokat a kéretlen vendégektől. Mi azonban – a maximális minőséget és egészséget szem előtt tartva – nem használunk semmiféle vegyi anyagot, így mivel teljesen természetes, kezeletlen termékekről van szó, előfordulhat, hogy valamely növényben, főként magfélében, megtalálható egy-egy apró gabonarovar vagy annak petéi, melyek bár kiskedvenceink számára ártalmatlanok, kikelve sok kellemetlenséget tudnak okozni a gazdiknak. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy felhasználás előtt néhány napig fagyasszuk le a termékeket. A fagyasztás során az esetleges kéretlen vendégek elpusztulnak.
Pontosan meddig és hogyan javasolt fagyasztani?
Minimum 2 teljes napra érdemes fagyasztóba tenni a termékeket, de javaslatunk inkább 3-5 napra szól. Természetesen ennél tovább is fagyaszthatók, sőt, akár állandó jelleggel is tárolhatók a termékek a fagyasztóban vagy fagyasztás után a normál hűtőszekrényben is.
Betehetjük őket nyugodtan az eredeti csomagolásukban bármely hűtőbe, de természetesen igény szerint más fagyásálló tárolóedénybe vagy zacskóba is átönthetjük.
Fontos, hogy a gabonarovarok pusztulásához huzamosabb ideig legalább -18 °C szükséges – egy általános mélyhűtő hőmérséklete jellemzően -18 °C és -25 °C között van. Ennél alacsonyabb hőméréskleten csak megdermednek, de nem pusztulnak el.
A termékekben nem okoz kárt a fagyasztás?
A termékek magas szárazanyagtartalmuk miatt valójában nem fagynak meg, nem változik szerkezetük, ezért semmilyen károsodás nem éri őket. Sőt, a fagyasztással tápanyagértékük jelentősen magasabb marad!
A fagyasztást követően rögtön odaadható kisállatunknak minden termék?
Igen, mivel – ahogyan azt már említettük – valójában nem fagynak meg a termékek, nincs kiolvadási idejük sem. Az egyes termékek legfeljebb tapintásra kissé hűvösebbek egy rövid ideig, de nem fagyottak, és nem okoznak semmiféle problémát kisállatainknak, nem fognak megfázni, megbetegedni tőle, sőt, a forró nyári napokon még kimondottan jól is eshet nekik.
Mi van a termékekben megfagyott gabonarovarokkal?
A gabonarovarok ártalmatlanok. Mivel jellemzően teljes életciklusukat a gabonafélékben, illetve azok között töltik – általában gabonamagvak belsejében teszik le petéiket, itt kelnek ki és ezzel táplálkoznak, amíg csak lehet – nem érintkeznek kimondott veszélyekkel, fertőző elemekkel, mint például a legyek, így nem hordoznak fertőzéseket. Ha kisállatunk elfogyasztja őket, az semmilyen problémát nem okoz számára.
Tulajdonképpen mi emberek is nap mint nap fogyasztunk el hasonló rovarokat vagy más – még rosszabb – dolgokat, amikre nem is gondolnánk, mert nem látjuk, hiszen élelmiszereink jelentős része már valamilyen feldolgozott formában kerül elénk (például liszt, őrölt paprika, tészták, puffasztott rizs, szalámi és sok más, melyekbe a feldolgozás során a bennük élő rovarféléket is beledolgozzák) de akár frissen is fogyasztunk hasonlókat, mert egészen egyszerűen nem vesszük észre (pl. megeszünk egy meggyet egy kis kukaccal a belsejében, vagy egy müzlit mikroszkopikus petékkel a gabonaszemekben).
Az igazság az, hogy bár sokak számára elsőre furcsa és rémisztő ez a jelenség, de általánosságban sokkal inkább egészséges egy teljes mértékben kezeletlen termék még a rovarokkal együtt elfogyasztva is, mint a megannyi vegyszerrel kezelt, de látszólag rovarmentes termék.
Hol tároljam a termékeket fagyasztás után?
A legjobb, ha a fagyasztást követően sima hűtőszekrényben tároljuk az eleségeket, de maradhat akár a fagyasztóban is. Ezzel a módszerrel nem csak a termékek minőségét őrizhetjük meg tovább, de véglegesen búcsút mondhatunk a hívatlan vendégeknek. Ha azonban erre nincs lehetőségünk, akkor egy légmentesen záró üveg vagy műanyag edényben, esetleg légmentes, erős, vastag tasakokban célszerű tárolni minden takarmányt, így ugyanis nem tud a későbbiekben sem belemenni semmilyen rovar. Ha ez sem kivitelezhető valamiért, és csupán a szabadon szobában valótárolás megoldható, akkor viszont érdemes időről időre újra lefagyasztgatni a termékeket. A kezeletlen élelem csábító a rovarok számára, hamar megtalálják, és megbújnak bennük újra – a legtöbb háztartásban akadnak gabonarovarok, csak míg nincsenek elszaporodva, nem feltűnőek.
Pontosan mely termékeket javasolt fagyasztani?
Elsődlegesen a gabonaféléket, aprómagvakat, magkeverékeket ajánlott fagyasztani. Ezek a gabonarovarok elsődleges célpontjai. Az év minden szakában érdemes lefagyasztani e termékeket.
Másodlagos célpont minden olyan termék, ami nem az említett natúr szemesmag, de bármely formában magvakat tartalmaz. A szálas magvak mellett tehát azon keverékek, melyekben akár csak egy magféle is található, szintúgy a magokat tartalmazó sütemények, ehető alagutak, kézműves termékek, de ide sorolandók a feldolgozott formájú, például puffasztott, pelletált vagy préselt magfélék is. Ezek fagyasztása a melegebb, nyári, koraőszi időszakban mindenképp javallott, de az év többi szakában is célszerű.
A gabonarovarok csúcsidőszakában – ez jellemzően június végétől szeptember végéig tart – a gyümölcsök, zöldségek, állati fehérjék is célkeresztbe kerülnek. Ezeken belül jellemzően a valamivel magasabb nedvességtartalmú és/vagy zsírosabb termékeket kedvelik. Ide tartozik például az alma, kókusz, eper, paprika, selyemhernyóbáb stb. és persze az ezeket is tartalmazó keverékek. Kevésbé kedvelt, magasabb szárazanyagtartalmú többek között a sárgarépa, paszternák, cukkini, csipkebogyó, bolharák stb.
Végül a virágok, levelek, ágak és hasonlók jönnek. Ezekben meglehetősen ritkán találkozhatunk bárminemű rovarral, szinte csak csúcsidőszakban, de még akkor is elvétve. Ezek nem jelentenek számukra túl hasznos táplálékot, szinte csak véletlenül szoktak néha belekeveredni. Aki biztosra akar menni, természetesen ezeket is fagyaszthatja, kiváltképp a tetőzési időszakban.
Az egyéb termékek – mint például alomfélék, dekorációk – csakugyan hidegen hagyják a gabonarovarokat, de ha valakinek van kapacitása és kellőképp tart tőlük, természetesen ezek is bekerülhetnek a fagyasztóba.
Fontos azonban, hogy a felszereléseket, főleg a fa felszereléseket és futókerék alkatrészeket, sose fagyasszuk le! Ezek mivel mentesek a szúrós, veszélyes elemektől, mint a szegek vagy csavarok, szinte kizárólag csak ragasztással kerülnek összerakásra. A ragasztó a fagyasztás során szétpattanhat, így a termékek akár szét is eshetnek. Számos termékben a fagyasztással majd felmelegedéssel járó hőtágulás vagy vetemedés is kárt tehet. A felszerelések egyébként sem vonmzóak a gabonarovarok számára, így nem kell tőlük tartanunk.